Urtekram grundades i Köpenhamn år 1972 och 2017 blev Urtekram utsett till Danmarks mest hållbara varumärke av Sustainable Brand Index. Vår produktion finns i natursköna Mariager på Jylland i Danmark, och här producerar vi våra naturliga och certifierade skönhetsprodukter för alla behov. I dag finns våra produkter i hela Europa och stora delar av resten av världen.

 

urtekram-historia.png

Urtekrams historia

Urtekram startade redan 1972, i en tid då pionjäranda, en känsla av samhörighet och miljömedvetande, spirade. Ekologiskt var fortfarande bara på ett nybörjarstadium och en idealistisk hjärtesak för det lilla fåtalet. Men för Urtekrams grundläggare blev detta starten på en resa som skulle göra hela Danmark - och Skandinavien - mycket grönare och mer medvetet.

Visionärerna startade resan med en liten kryddhandlarbutik i hjärtat av Köpenhamn. Här sålde de lite av varje, med fokus på en naturlig, enkel och ren livsstil. Entreprenörandan fick snabbt tag i dem och snart grundades företaget Urtekram. Under 1970- och 1980-talen utvecklades en kännedom om Urtekram som sakta men säkert spred sig utanför den lilla kretsen av tidiga ekoentusiaster.

800x800_Urtekram_Ekologi_hållbarhet.jpg

Ekologi och hållbarhet

Att ekologi är en riktig hjärtefråga för oss på Urtekram kände du kanske redan till. Men visste du att vi även jobbar aktivt för en bättre och mer hållbar värld? Det gäller hela kedjan, från den enskilda odlaren till hur vi förpackar och transporterar våra varor.

Vi har undertecknat både Plastinitiativet- och Transportinitiativet och under 2020 gick vi successivt över till att använda växtbaserad plast i alla våra hud- och hårvårdsförpackningar.

Mindre produktionssvinn
Vi arbetar alltid för att minimera vårt svinn i produktionen. I de fall som det ändå uppstår, till exempel när etiketter hamnar fel och produkterna inte kan säljas vidare, donerar vi varorna till hjälporganisationer i Danmark.

Solceller och biogas
Vi gör ett flertal åtgärder för att minska vår energiförbrukning. Här är några exempel:

  • Vår danska lagerbyggnad har solceller för elproduktion
  • Vi köper in grön el från vattenkraft
  • Vårt lager använder biogas för uppvärmning
  • Vi har sänkt temperaturen i vår produktion för att minska energiförbrukningen

urtekram_office_450x450.jpeg

Förnyelsebara råvaror

Alla råvaror i Urtekrams hud- och hårvårdsprodukter har ett naturligt ursprung och produkterna är veganska.
Allt emballage av papper är FSC-certifierat vilket säkerställer att vi använder papper från hållbara skogar och att skogens kretslopp skyddas.

Eldsjälar inom ekologi

Pionjärandan genomsyrar fortfarande allt vad vi företar oss. Vi har alltid kämpat för en hållbar värld och för produkter som lever upp till våra hållningar. Och det fortsätter vi med. Även om vi nu är mycket större än den gången 1972 när det hela startade så är nytänkandet, engagemanget och eldsjälen fortfarande densamma.