Save our planet

Ekologi är som du säkert redan vet en hjärtesak för Urtekram, men visste du att vi också aktivt arbetar för en bättre och mer hållbar värld? Detta gäller hela distributionskedjan från den enskilde odlaren till hur vi packar och transporterar våra varor.

Sust_webb_toppbild_beach_800x800.jpg

Urtekrams resa började redan 1972, då man sålde ekologiska kryddor och olika vårdande produkter i en liten källarlokal i hjärtat av Köpenhamn. Intresset för varumärket växte snabbt och det gjorde också både produktionen och sortimentet. 1989 flyttade Urtekram sitt huvudkontor till Mariager på Jylland i Danmark. Här, mitt i den natursköna omgivningen ligger idag produktionen av naturliga och certifierade skönhetsprodukter för alla behov. Idag säljer vi våra produkter i både Europa och i stora delar av resten av världen både i butiker och online.

Urtekram Nordic Beauty

 • Certifierat av Ecocert Cosmos Organic

 • Certifierat av Vegan Society

 • 99-100 % Naturligt ursprung 

 • Nedbrytbara formuleringar

 • Växtbaserade förpackningar

 • Återvinningsbar energi i produktionen

Sust_webb_windmill_sky_1080x1350.jpg

Mindre avfall i produktionen

Vi jobbar alltid för att minimera vårt avfall i vår produktion. Vi använder våra resurser så effektivt som möjligt i vår tillverkning och vi återvinner största delen av avfallet. Det avfall som inte går att undvika skickar vi till vår lokala biogas-anläggning så det kan förvandlas till ny energi.  I vissa fall när etiketter blir fel och produkterna inte kan säljas, skänker vi dem till olika hjälporganisationer i Danmark.

Solceller och biogas

Vi gör flera olika saker för att reducera vår energiförbrukning. Vår produktion i Danmark använder 100% förnybar energi till elektricitet, uppvärmning och avkylning. 

Vårt arbete för att reducera energikonsumtionen inkluderar:

 • Vi köper bara grön elektricitet från vindkraftverk.
 • Byggnaden till vårt danska lager har solceller på taket som producerar elektricitet.
 • Vår lagerbyggnad använder bara biogas till uppvärmning.
 • Vår fabrik har sänkt inomhustemperaturen för att reducera energikonsumtionen.
 • Vi har bytt till LED -lampor både i fabriken och i vår lagerbyggnad och reducerar därmed el-konsumtionen med 40%.

 

Sust_webb_arm_lavender_1080x1350.jpg

Våra produkter

Alla ingredienser i Urtekram Nordic Beauty produkter är noggrant utvalda och med 99-100 % naturligt ursprung. Produkterna är självbevarande, formuleringarna är 100% nedbrytbara, veganska och certifierade av Ecocert Cosmos Organic enligt COSMOS standard.

Eftersom alla Urtekrams skönhetsprodukter är certifierade av Ecocert Cosmos Organic innehåller de inga parabener, silikoner eller syntetiska konserveringsmedel. Istället för silikoner använder vi broccolifrö-olja, och våra produkter är självbevarande.
Vi använder inte syntetiska parfymer i våra produkter, bara växtbaserade avkok och naturliga oljor. Formuleringarna är 100% nedbrytbara vilket betyder att naturen själv kan bryta ner ingredienserna utan att skada micro-organismerna i processen.

 • Inga syntetiska parfymer
 • 99 – 100 % naturligt ursprung
 • 100% nedbrytbara formuleringar
 • Förnybara och veganska ingredienser

I våra produkter använder vi bara veganska ingredienser. Detta betyder att inga material från djur har använts i någon del av processen vid framställningen av våra råvaror. Hyaluronsyran som används i produkterna är naturligt fermenterad hyaluronsyra, istället för den konventionella hyaluronsyran som vanligtvis framställs av tuppkam.

 

 

Sust_webb_herbsinglass_1080x1350.jpg

Från sockerrör till återvinningsbar plast

Som en del av vår varumärkesidentitet överväger och mäter vi ständigt våra produkters påverkan på miljön, och i denna process spelar förpackningen av våra produkter en viktig roll. Hittills har vi använt växtbaserat material från sockerrör istället för traditionell plastförpackning.

För att ytterligare minska miljöpåverkan från vår förpackning och med målet att inte producera något nytt plastmaterial, är vi glada att meddela att vi har beslutat att övergå från det nuvarande växtbaserade materialet till återvinningsbara rPET-flaskor, som är återvinningsbara flaskor tillverkade av återvunnet plastmaterial.

Återvinning

Läs mer på produkterna hur man ska återvinna de olika förpackningarna. Generellt gäller att alla flaskor ska återvinnas som plast. De förpackningar med pumpar ska separeras och pumparna ska sorteras i restavfall. Även tuber ska sorteras i restavfall.

FSC-certifierat papper

FSC-certifieringen ser till så att man håller sig till ansvarsfullt skogsbruk och inte fäller mer träd än skogen kan producera. FSC garanterar också att djur och växtliv är skyddat och att de som jobbar i skogen har utbildning, rätt säkerhetsutrustning och en skälig lön.

Allt förpackningsmaterial som används inom Urtekrams produktion är FSC-certifierat. Detta säkerställer att vi använder papper från hållbara skogar och att skogscykeln hålls intakt, och det inkluderar allt från lådorna som vi skeppar våra produkter i till våra grossister, till broschyrerna som finns i butik.

Sust_webb_beach_footprint_1080x1350.jpg

Våra leverantörer

Vi väljer alla våra leverantörer med omsorg och säkerställer alltid att de kan leva upp till våra höga krav. Vi utför noggranna kontroller där leverantörerna måste uppge all information de har om allt hållbarhetsarbete de gör inom sin bransch.

För att bli godtagen som en leverantör till Urtekram så måste leverantören skriva på vår “Code of Conduct”, ett kontrakt baserat på FNs vägledande principer som innehåller regler om allt från mänskliga rättigheter, antikorruption, arbetsrätt och miljöpåverkan.

Koldioxidavtryck

Vårt arbete med att optimera vår produktion, våra processer och vårt sätt att arbeta slutar aldrig. Urtekram är en del av Midsona Group, som har satt mål för att minska koldioxidavtrycken. Midsona är också engagerade i the Science Based Target initiative, ett samarbete mellan WWF, CDP, the UN Global Compact och the World Resources Institute. Midsona har härigenom satt ett vetenskapligt baserat mål år 2021 som innebär att man ska reducera sina växthusgasutsläpp i enlighet med FNs 1,5 graders mål i Paris-avtalet.